İnşaat All Risks (Bütün Riskler) adlı ürünü ile inşaat faaliyetleri süresince ani ve beklenmedik sebeplerle ortaya çıkabilecek hasarları güvence altına almaktadır. Projenin devamlılığının sağlanması, sermaye, iş gücü ve zaman kayıplarının önüne geçilmesi gibi önemli konuların çözümlenebilmesinde İnşaat All Risks Sigortası’nın önemi ve gerekliliği öne çıkmaktadır.
İnşaat sigortalarının kapsamı son derece geniştir. Bu yüzden de sigorta şirketleri bu tür sigortaları reasüre ederken,reasürans şirketleri bazı teminatların sınırlarını kısmak gereği duymuşlardır. Reasürans şirketleri teminat kapsamlarını daraltan bazı klozlar eklemektedirler. Böyle olunca sigorta şirketleri de inşaat sigortası yaparken bu klozları kullanmaktadır.
Ülkemizdeki sigorta şirketleri, inşaat sigortası sözleşmelerini hazırlarken en çok Munich Re klozlarını kullanmaktadır. Munich Re, bugün dünyadaki en büyük reasürans şirketlerinden biridir. Almanya’da 1880 yılında kurulmuş olan Munich Re şirketinin hazırladığı klozlar, hem ülkemizde hem de bütün dünyada en çok kullanılan klozlardır.
Çok sayıda kloz arasında, inşaat sigortalarını en çok ilgilendiren birkaç kloz şunlardır:
- Kloz 1: Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, terör ve sabotaj özel şartı
- Kloz 2: Çapraz sorunluluk özel şartı
- Kloz 3: Bakım ziyaretleri özel şartı
- Kloz 4: Bakım devresi özel şartı
- Kloz 5: İş programı özel şartları
- Kloz 6:Ekspres nakliye, fazla mesai, tatil ücret ve zamları özel şartı
- Kloz 7: Hava yolu ile taşıma ek teminatı özel şartı
- Kloz 8: Deprem bölgesindeki yapılar özel şartı
- Kloz 13: Şantiye dışında depolanan inşaat malzemeleri teminatı
- Kloz 100: Makine ve tesisat için testt ve tecrübe devresi teminatı
- Kloz 101 (CAR): Tünel ve galeri inşaatı özel şartları
- Kloz 102: Yeraltınde önceden mevcut kablolar, borular ve benzeri tesisat için özel şart
- Kloz 103: Mahsul, orman, ekili dikili alanlar özel şartı
- Kloz 106: Bölümler halinde inşaat özel şartı
- Kloz 107: Şantiye binaları ve malzeme depolarında depolanan malzemeler için özel şart
- Kloz 108: İnşaat makineleri(CPM) özel şartı
- Kloz 109: İnşaat montaj malzemeleri garanti hükümleri özel şartı
- Kloz 110: Sel ve su baskınından korunma önlemleri özel şartı
- Kloz 111: Enkaz kaldırma masrafları özel şartı
- Kloz 112: Yangın önlemleri özel şartı
- Kloz 113: Yurt içi (dahil) nakliye özel şartı
- Kloz 114: Seri hasarları özel şartı
- Kloz 115 (CAR): Kusurlu işçilik (dizayn hatası) özel şartı
- Kloz 116: Kısmi kabul ve işletmeye alınan işlerle ilgili özel şart
- Kloz 117: İçme suyu kanalizasyon veya boru döşeme özel şartı
- Kloz 118: Su kuyuları delme işlmeleri özel şartı
- Kloz 119: İşverene ait mevcut bina ve kıymetler özel şartı
- Kloz 120: Vibrasyon (titreşim), taşıyıcı elemanların zayıflaması veya kaldırılmasına ilişkin özel şart
- Kloz 121: Kazıklı temel ve istinat duvarı çalışmalarına ilişkin özel şartlar
- Kloz 501: Üçüncü şahıslara karşı sorumluluk sigortası ek teminatı klozu
Teminatlar
Aşağıda belirtilen riskler en temel teminatlar olmakla birlikte genel şartlarda istisna edilmeyen ani ve beklenmedik olaylar da teminat kapsamındadır.
|
|
|
Ek Teminatlar
Altta yer alan risklerin tümünün ya da herhangi birinin talep edilmesi halinde ek prim ödeyerek teminat sağlanabilmekle beraber projenin özelliklerine göre uzmanlarımız tarafından sizlere özel çözümler de sunulmaktadır:
-
Fazla Mesai ve Nakliye Masrafları
-
Yurtiçi Taşımalar
-
Grev, Lokavt, Kargaşalık, Halk Hareketleri, Kötü Niyetli Hareketleri ve Terörizm
-
Geçici Şantiye Tesisleri (CPE)
-
Enkaz Kaldırma Masrafları
-
İnşaat Makineleri (CPM)
-
Mevcut Tesisler
-
Kusurlu Dizayn
-
3. Şahıs Sorumluluk
-
Çapraz Sorumluluk
-
Bakım Devresi
İnşaat Sigortası (Bütün Riskler) Genel Şartları’na göre bu sigortanın sağladığı güvencelerin süresi, sigorta poliçesinde gösterilen poliçe başlangıç tarihi esas olmak üzere, sigorta işlemine konu olan değerlerin, inşaat alanına konulduğu andan itibaren başlar. Eğer inşaat alanına konulan malzeme ve araç ve gereçler için bir nakliyat sigortası yaptırılmış ise, bu durumda inşaat sigortasının sağladığı güvenceler, nakliyat sigortası güvencesinin bittiği anda başlar. Her iki durumda da poliçede gösterilen bitiş tarihinde sona erer.
Ancak inşaat, poliçe süresinden önce kısmen veya tamamen bitirilmiş ve işverene teslim edilmiş, hatta bina kullanılmaya başlanmış da olabilir. Bu durumda inşaat bütün riskler güvence süresi, inşaatın bu tamamlanan kısımları için herhangi bir uyarıya gerek kalmadan sona erer. Bu noktadan sonra da eğer sigorta sözleşmesinde ilave olarak alınmışsa bakım devresi teminatı başlar.
Eğer yapılacak inşaat işleri poliçede öngörülen bakım devresi süresi içinde tamamlanamaz ise, güvence süresi, kabul edilecek ek bir prim karşılığı bir süre daha uzatılabilir.
İnşaat bütün riskler sigortasına konu olan inşaat işlerine herhangi bir nedenle sürekli olarak en az bir aydan uzun bir süre ile ara verilecek olursa, bu durumda inşaat firmasının yazılı ihbarı üzerine sigorta güvencesi durur. Ama inşaat firması, inşaatın durduğu bu süre içinde risklerle ilgili güvencenin devam etmesini istiyorsa, inşaatın durmasına neden olan koşul ve ilave prim her iki taraf arasında yeniden görüşülür. İnşaat faaliyetlerine yeniden başlandığı zaman, inşaatın durduğu ve sigortanın işlemediği gün sayısı kadar poliçe süresi uzatılır.
Özetlemek gerekirse, bakım devresi, inşaatın bitimi ya da geçici kabulü ile başlamakta ve inşaatın işveren tarafından kesin kabulü ile sona ermektedir. Bu süre içinde inşaat firması sözleşme kapsamında eksik kalan ya da düzeltilmesi gereken faaliyetlerini yürütür. Bakım devresi güvencesi alınmışsa, bu dönemdeki faaliyetler sırasında sigortalı değerlere verilen zararlar güvence altına alınmış olur.